Wat is een Fluffy Frenchie en hoe is deze ontstaan? 

De Franse Bulldog bestaat al sinds de 19e eeuw.
 Zoals met elke "Pedigree" hond, zijn ze een door de mensen gecreëerd ras. De Franse Bulldog is het resultaat van een kruising tussen Engelse Bulldoggen en Franse Ratters (terriërs).  Men kan stellen dat deze lokale "ratten" honden kort en langharig zijn geweest of een langhaar-gen droegen dat van generatie op generatie is overgedragen. Deze Franse Ratters werden voornamelijk ingezet voor het vangen van ratten.

De hond die hieruit voortkwam was kleiner, maar net als zijn voorouder de Engelse bulldog vrij gespierd en stevig gebouwd. Deze honden werden Toy Bulldogs genoemd. Na verdere kruisingen met terriërs kregen deze honden staande oren. Hondenliefhebbers vonden dit een bijzondere hond. Ze werden omwille van hun bijzonder grappige vleermuisoren heel populair in Frankrijk.

Door zorgvuldig fokken en opnieuw kruisen ontstond een hond die de voorvader werd van de huidige Franse Bulldog. Deze bestond in zowel de kortharige alsook de langharige variant. Door selectief fokken op het kortharige, liep de populatie van de visuele langharige onnoemelijk terug maar de genen zijn dus nooit helemaal verdwenen!

De kortharige Franse Bulldog werd naar Engeland uitgevoerd en werd er door de kennelclub als Franse Bulldog erkend. Het selectief fokken leverde vanaf dat moment de kortharige rasstandaard op die we tegenwoordig zien maar er zijn dus altijd nog langhaar genen in enkele honden achtergebleven. Onze huidige "zeer kleine" langharige genen populatie hebben we hieraan dan ook te danken!


Het gen dat verantwoordelijk is voor het bepalen van de haarlengte van langharige Franse Bulldoggen is een autosomaal recessief gen dat bekend staat als het FGF5 gen.

Vijf recessieve mutaties (varianten) in het fibroblast groeifactor-5 (FGF5) -gen worden geassocieerd met fenotypes van lang haar bij honden. p.Cys95Phe (L) komt het meest voor bij alle rassen. c.578C> T (L2) komt voor bij Akita, Eurasier, Samoyed en Siberian Husky-rassen. c.556-571del16 (L3) komt voor bij Eurasier-ras, c.559-560dupGG (L4) komt voor bij Afghaanse windhond, Eurasier-rassen en Franse Bulldog, en g.8193T> A (L5) komt voor bij Afghaanse windhond.

Een goede fokker kan je een stamboomcertificaat met meerdere generaties erop geven om aan te tonen dat het geen kruising is.
Een echte fluffy is dus 100% raszuiver! Ze worden geboren uit 2 raszuivere Franse Bulldoggen.
Ook kan dit d.m.v. een DNA rasbepaling test aangetoond worden.

Let op!
Kruisen met andere rassen word wel gedaan om te trachten om de zuivere langharen na te bootsen. Vaak worden deze dan gekruisd met bijvoorbeeld Chihuahuas en Keesachtigen.


Het haar van een fluffy is donzig rond de oren en benen. Het lichaam heeft een iets langere vacht dan de standaard Franse Bulldoggen en ook zijn ze veel zachter! Je moet de vacht echt in het echt gevoeld hebben om een voorstelling te kunnen maken van hun zachtheid. Het zijn net knuffelbeertjes 🐻 🧸die je het liefst nog mee naar je bed zou willen nemen zo zacht. 
Hun vacht is niet dik, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat ze het bij hogere temperaturen te warm hebben. 

Het lijkt erop dat Franse Bulldoggen in sommige niet erkende kleuren vatbaarder zijn voor specifieke gezondheidsproblemen. Er is echter geen bewijs dat het gen dat lang haar veroorzaakt bij Franse Bulldogs de gezondheid schaadt. De rasstandaard verbiedt langharige uitsluitend om esthetische redenen.

Door Sociale media neemt de interesse in Fluffy Frenchies toe. In de afgelopen paar jaar zijn meerdere Franse Bulldogkennels in de UK en US begonnen met het fokken van dragers van het langharige gen. Het is nu ook mogelijk om in de EU Fluffy puppy's te vinden uit ouderdieren die in de UK of US geboren zijn of welke al in de EU geboren zijn, maar de populatie in de EU is echt nog heel erg klein.  Doordat ze nog zo zeldzaam en uniek zijn liggen de prijzen voor een Fluffy pup aanzienlijk hoger dan een kortharige/ standaard Franse Bulldog pup. Mocht uw interesse in een Fluffy pup gewekt zijn, wees dan bereid om een ​aardig bedrag te betalen! Ook fokkers van Fluffy Frenchies hebben eerst flink moeten investeren en deze hoge prijzen betaald om fokdieren aan te kunnen schaffen. Vaak betalen deze er ook nog hoge import kosten bovenop.Visueel kort haar - Kh / Kh.


Deze hond is kortharig en draagt ​​twee exemplaren van het Kh-gen. (Kh / Kh).

Deze hond zal het korte haar doorgeven aan 100% van zijn nakomelingen.

Visueel kort haar, maar draagt ​​het gen voor lang haar - Kh / Lh.


Deze hond is kortharig, maar draagt ​​één kopie van het korthaargen (Kh) en één kopie van het langharige gen (Lh), waardoor deze hond visueel kortharig is, maar drager van het lange haar. (Kh / Lh).

Deze hond geeft Kh door aan 50% van zijn nakomelingen en Lh aan de andere 50%. Voor visueel langharige pups moeten beide ouders minstens één exemplaar van het LH gen bij zich dragen.

Visueel lang haar - Lh / Lh.


Deze hond is visueel langharig en draagt ​​twee exemplaren van het Lh-gen. (Lh / Lh). Deze hond zal lang haar doorgeven aan 100% van zijn nakomelingen als hij wordt gecombineerd met een andere visuele langharige hond.